Tuesday, April 27, 2010

TnyE jGn XtNyE


apa korang akan jawab?

" dia solat, dia pakai tudung, sekolah agama plak tuh, tp wat jer maksiat"
"eh! ingat yang pakai tudung tu baik sangat ker?"
"kenapa kamu Islam tp xtutup pon aurat, perangai mcm B*B*?"

apa kamu nak jawab depan Allah nanti?
apa kamu nak jawab depan malaikat mukar-nakir dalam lubang kubur nanti?
pe korang buat bila korang dengar nabi bagitau
"sape kamu, aku xknal kamu"
aduhhh, malu nyer...
kat mane lagi kamu nk dptkan syafaat selain Nabi Muhammad s.a.w.
"nk cari mane lagi???!"



layakkah aku?
aku mengarang fikiran yang tidak tertafsir maknanya,
rasa dihati ini,
diriku diboikot tubuh sendiri,
apa makna lafaz kucinta?
diriku sendiri
keliru dengan janji syahadah,
kusangka kusudah pantas,
tapi.......
munafik pula menguasai diri.


kenapa kita rasa kita bangga sangat?
kenapa perlu kita senang dengan apa yg dikurniakan?
kenapa harus kita mengeluh?

kawan!
banyak lagi manusia yang perlukan bantuan
bukan kita sorg yg diuji,
usaha untuk hidup,
bukan sekadar berserah bulat2.

ramai bukan sikit orang Islam tergelincir dr makna sebenar,
adakah mereka itu kita?
tepuk dada tanya balik kita nih,
jangan ingat kita mati konpem masuk syurga,
jangan ingat kita mati lambat lagi,

sebab apa kawan???
Allah Maha Mengatur
Allah Maha Mengetahui

p/s
sama2 kita berusaha baiki diri kita...
insyaAllah
Allah swt selalu ada dkt ng kita
tp hati kita jauh ng Dia

mesej ini sebagai peringatan untuk diri saya sndr n kamu sme!

4 comments:

  1. salam... hahaha, baru jumpa nak komen kat mane perlu tekan... huhuhu, anyway, bagus ayat kat atas ni...
    and nak menasihati tak perlu tunggu kite perfect... surah al-asr kan dah sebut, menasihati dan mengingati satu sama lain... kalau nak tunggu kite perfect, alamatnya, takdela, kerana kite perfectly imperfect
    :-)

    ReplyDelete
  2. mengingati diri sendiri juga post kat atas tu~~~~

    ReplyDelete
  3. ade jgk kate2 d ats tu, terkena atas btg idung sndiri...
    sdeyhnya///>>

    ReplyDelete

MY STORY